Com es finança Oidà?

Oidà és gratuït perquè volem que sigui bonic, i les coses boniques existeixen perquè en puguem gaudir plegats.

Com es finança Oidà?

Imaginem un món on el treball és una activitat, una afició, una passió. Oidà treballa per un futur fet de llibertat i democràcia.

Quan vam posar en marxa el marketplace en línia, el setembre del 2020, sortíem d’una pandèmia i l’oportunitat de la cursa de la digitalització era evident. Hauríem pogut fer un e-commerce clàssic que gairebé segur ens hauria assegurat alguns guanys, perquè aquesta és la manera senzilla de fer-ho, la manera de sempre. Però aleshores també hauríem continuat com sempre...

Però la sort de treballar en un sector en pujada i el sentiment que des de sempre portem dins, fruit de l'educació i els valors dels nostres pares i de la nostra comunitat, ens va permetre plantejar un projecte diferent i boig, un marketplace gratuït: ni una transacció, ni una quota mensual i, sí, amb números vermells.EL MODEL DE FINANÇAMENT:

Coneixeu Viquipèdia? Aquesta empresa non-profit té 208 empleats. Els milers de persones que hi escriuen i editen entrades ho fan de manera gratuïta. Segons una enquesta realitzada als usuaris, el 71 % ho fan perquè els agrada la idea de treballar gratuïtament, i el 63 % perquè creuen que la informació hauria de ser gratuïta. Amb 8.500 milions de pàgines vistes cada mes, el web de Viquipèdia ocupa el sisè lloc més popular del món. Segons una estimació, si es gestés com a lloc comercial, Vikipèdia podria generar ingressos de 2.800 milions de dòlars a l'any. (“Una nova forma de producció?”, fragment del Postcapitalisme de Paul Mason, pàg. 161)

Oidà s’inspira en el mateix model de Viquipèdia i l’utilitza per trencar el concepte d’intermediació, del qual moltes grans empreses digitals abusen per aixafar qui produeix i empobrir qui consumeix. Abracem la idea de facilitadors, i amb això apel·lem a la responsabilitat dels productors, elaboradors, botigues i també dels intermediaris, majoristes i distribuïdors i sobretot dels consumidors. Tots són benvinguts i cridats al canvi per a un món sostenible i lliure.

Oidà no vol ser una empresa non-profit, al contrari: vol ser una empresa lucrativa on els treballadors i els gerents es guanyin el sou, i que tot el guany de l’empresa sigui invertit en projectes que ajudin les comunitats, o sigui, els nostres pobles o barris. Vol ser una eina útil per a tothom: per als nostres veïns, amics i familiars. Perquè hem d’entendre que el bé de la comunitat és el bé d’una persona.

Oidà vol oferir tecnologia, logística i acció comunitària, i fer, doncs, un pas enrere facilitant la creació de marketplaces locals amb marques diferents. Per això, com a empresa, oferim serveis a les entitats públiques i també a les empreses que, donant-nos feina, financen el projecte (Agència oidà - https://agencia.oidà.cat).

Els consumidors tenen una força amagada, que es manifesta només quan actuen plegats: poden decidir la mort o la vida d’empreses a través d’accions tan petites com un clic. Amb la democratització de la tecnologia i de la logística, els petits poden competir amb les grans multinacionals i els consumidors poden accedir a un molt bon servei, i guanyar-hi ells mateixos, perquè el benefici es queda al seu poble o barri.COM ES FINANÇA:

Actualment el projecte està finançat per l’empresa Glacom Iberia SL, propietat de Daniele Dibitonto (enllaç de l’entrevista), i les empreses que ens contracten per a determinats treballs. Comptem amb l’ajut estratègic i d’acció social de Joanmà i de Lalo, de la feina incansable de la Marta i la Bego i de col·laboradores que amb molta il·lusió treballen amb nosaltres.

Com veureu, la inversió econòmica no és gaire alta per a un marketplace (al revés, és molt baixa!), perquè partim de softwares autònoms i tècniques de Growth Hacking que ens permeten oferir serveis de programació i de visibilitat/màrqueting. Un màrqueting clàssic no seria possible sense un capital elevat. Si realment Oidà resulta ser beneficiós, estem segurs que en tindrem un retorn, perquè si Oidà és bonic, ningú s’ho voldrà perdre.NÚMEROS MENSUALS:
Salaris: 1.000 €
Softwares i Housing: 200 €
Entrevistes i copywriting: 300 €
Software Sortejos: 30 €
TOTAL: 1530 €
NÚMEROS PUNTUALS:
Legal (privacy i consultes) 5000 €
Marca: 1000 €
Consultes externes (logística i estratègia): 500 €

TOTAL: 6500 €
PROJECTES FUTURS:
Vídeos divulgatius
Memes i Cartells divulgatius
COM HI PUC CONTRIBUIR?
Fes-te propulsor d'Oidà i contribueix al consum de proximitat!
- pots enviar un bizum al 628887609
- amb targeta https://oida.cat/propulsa
- fer un paypal https://paypal.me/impulsaoida
- fent una transferencia IBAN: ES96 1491 0001 2630 0006 7773