Veure la mel regalimar pot ser hipnotitzant, veritat? Si ets dels golosos i t’agrada menjar-ne, has de saber que la mel és un aliment molt nutritiu i amb múltiples beneficis per a la salut. A més, les abelles, les productores d’aquest líquid viscós i edulcorant natural, són essencials per al medi ambient. Vols conèixer de primera mà com és la feina d'apicultor ecològic? Mel dels Erms t'obre les portes per explicar-te tot el que cal saber sobre l'obtenció de la mel: des de la biologia de l'abella i la seva relació amb l'entorn del Parc Natural del Montseny, fins al funcionament de les arnes i el procés d'extracció de la mel. Reserva ara la teva visita!
Però, com es fa la mel?
Api-visites Mel dels Erms
Primer de tot... viatgem dins del rusc
Per conèixer els orígens de tot plegat, hem d’endinsar-nos dins del rusc, el niu de les abelles.La vida dins del rusc és el resultat d’un bon treball en equip. En ell hi viuen 3 classes d’abelles: la reina, l’abellot i l’obrera amb una jerarquia i unes funcions molt específiques.
Les abelles obreres són les que ens interessen per parlar de l’elaboració de la mel, ja que, com el seu nom indica, són les que treballen. Al llarg de la seva vida, aquestes s’encarreguen d’elaborar la cera, netejar i protegir el rusc, buscar aliment i realitzar tot el procés fins a obtenir la mel.
L’elaboració de la mel pas a pas
Es calcula que les abelles inverteixen al voltant de 45 dies per elaborar la mel – recorda, només les obreres. T’expliquem el procés pas a pas:- 1. Les abelles extreuen el nèctar de les flors
Quan les obreres tenen uns 21 dies de vida, ja poden ser recol·lectores. En aquesta primera etapa, les abelles exploren els camps i seleccionen les flors per extreure’n el nèctar amb la seva llarga llengua.
Mentre extreuen el nèctar, l’ingereixen i el van emmagatzemant al seu abdomen, en una espècie de sac conegut com ‘estómac de la mel’, un estómac diferent del que utilitzen per alimentar-se.
I és en aquest segon estómac on comença l’autèntic procés de producció de la mel, on les abelles compten amb uns enzims* que modifiquen el pH del nèctar recol·lectat.
* Proteïnes específiques que acceleren la velocitat de les reaccions químiques dins de l’organisme.
- 2. Les abelles dipositen el nèctar al rusc
A partir del moment en què les abelles ja estan “tipes”, tornen cap al rusc. Aquí són rebudes per altres obreres que prendran el nèctar sobrant per continuar la seva transformació.
Aquest nèctar és mastegat per les abelles obreres durant, aproximadament, una mitja hora i va passant d’abella a abella per a reduir la seva humitat fins que es converteix en mel.
- 3. Les abelles segellen les cel·les per a conservar la mel
Quan la densitat del nèctar ja és l’adequada per a ser emmagatzemada, les abelles regurgiten la mel i la guarden a les cel·les de la bresca.
En aquesta etapa, per eliminar l’excés d’humitat de la mel i accelerar el procés d’evaporació de l’aigua, les obreres ventilen les cel·les amb les seves ales i després les segellen amb cera per garantir-ne la conservació – que pot durar anys!
La recol·lecció: entra en joc l’apicultor
A mesura que passa el temps, la mel emmagatzemada es va fusionant amb els enzims i amb la cera de la cel·la i, d’aquesta manera, va adquirint el seu sabor dolç tan característic. Com a curiositat, les cel·les més ben segellades són les que estaran més plenes de mel.
Normalment, l’extracció de la mel es realitza durant l’estiu i la tardor, després de la temporada de floració. És en aquest moment en què els apicultors entren en joc i comencen el seu procés de recol·lecció que desembocarà amb el pot de mel a taula.
Sabies que es necessiten un mínim de vuit abelles per obtenir una culleradeta de mel?
Api-visites Mel dels Erms
Vols conèixer de primera mà com és la feina d'apicultor ecològic? Mel dels Erms t'obre les portes per explicar-te tot el que cal saber sobre l'obtenció de la mel: des de la biologia de l'abella i la seva relació amb l'entorn del Parc Natural del Montseny, fins al funcionament de les arnes i el procés d'extracció de la mel. Reserva ara la teva visita!