Durant la primavera, l'estiu i la tardor aquests insectes realitzen desenes de milers de vols recol·lectant nèctar i pol·len per a poder mantenir viu el rusc durant els durs mesos d'hivern. La mel és la font d'energia de les abelles, l'aliment que necessiten durant totes les etapes de la seva vida.
Les abelles són grans treballadores i acumulen molta més mel de la necessària. Els apicultors recullen l'excedent i el comercialitzen.
Les abelles visiten milions de flors per a recol·lectar el pol·len necessari per a alimentar a les cries i el nèctar que es convertirà en mel.
Api-visites Mel dels Erms
Vols conèixer de primera mà com és la feina d'apicultor ecològic? Mel dels Erms t'obre les portes per explicar-te tot el que cal saber sobre l'obtenció de la mel: des de la biologia de l'abella i la seva relació amb l'entorn del Parc Natural del Montseny, fins al funcionament de les arnes i el procés d'extracció de la mel. Reserva ara la teva visita!
Què és el nèctar?
El nèctar és un suc ensucrat que produeixen alguns òrgans de les flors, i que xuclen alguns insectes.La seva composició està formada essencialment per carbohidrats i aigua. Els sucres més característics són la sacarosa, la fructosa i la glucosa. Conté també percentatges petits de vitamines (tiamina, riboflavina, àcid fòlic i vitamina C, entre altres), sals minerals, pigments, àcids orgànics i compostos aromàtics.
Del nèctar a la mel: un laboriós i pacient procés
Les abelles recorren centenars de flors en cada vol i xuclen unes gotes de nèctar en cadascuna. Ho absorbeixen a través de la llengua i ho emmagatzemen en el pap, el seu estómac de mel, on es barreja amb enzims que descomponen els sucres més grans.Cada vegada que una abella torna al rusc lliura a altres abelles la càrrega del pap. És llavors quan les abelles receptores inicien l'anomenada maniobra de ventilació. Consisteix a prendre i deixar relliscar per la llengua unes gotes de nèctar deixant que s'exposin als corrents d'aire del rusc. D'aquesta manera, es va evaporant l'aigua que contenen. Durant uns vint minuts, milers d'abelles obreres repeteixen una vegada i una altra aquesta operació, regurgitant i tornant a empassar el nèctar alhora que li afegeixen més enzims.
Transcorregut aquest temps, el contingut en aigua ha disminuït molt i les gotes s'han tornat més viscoses i espesses. El nèctar ja està llest per a ser dipositat en les cel·les de les bresques on continuarà perdent humitat gràcies a les abelles ventiladores que creen corrents d'aire entre les bresques del rusc fins a aconseguir un òptim grau de maduració. Aquesta fase es prolonga durant tres o quatre dies, fins que la humitat és inferior a un 17 o 18 per cent i el nèctar ja s'ha transformat en mel.
Cada cel·la repleta de mel és segellada amb una fina capa de cera, coneguda com a opercle. La mel operculada gaudeix d'una estabilitat molt alta i es conserva en òptimes condicions de consum durant moltíssims anys.
S'inicia llavors el procés de collita per part dels apicultors.
L'elaboració de la mel és una de les meravelles amb què ens obsequia la naturalesa. Cuidar d'ella i conservar els hàbitats d'animals i plantes és una responsabilitat que ens beneficia a tots. Vols conèixer de primera mà com és la feina d'apicultor ecològic? Mel dels Erms t'obre les portes per explicar-te tot el que cal saber sobre l'obtenció de la mel: des de la biologia de l'abella i la seva relació amb l'entorn del Parc Natural del Montseny, fins al funcionament de les arnes i el procés d'extracció de la mel. Reserva ara la teva visita!
Api-visites Mel dels Erms
Fonts:
Miel Arlanza: ¿Cómo elaboran la miel las abejas?
Eco Colmena: Cómo hacen la miel las abejas y por qué nunca caduca
Apicultura y Miel: ¿Cómo hacen las abejas la miel?
Api services: Néctar de las flores, ¡Mucho más que AZUCARES! (pdf)
Conocer la agricultura: ¿POR QUÉ LAS ABEJAS FABRICAN MIEL?