
L'espirulina és una de les formes de vida més antigues conegudes a la Terra. Si algun cop n'has sentit a parlar, és probable que creguis que aquesta substància de color verd blavós que s'obté dels oceans és una alga. En realitat, però, es tracta d'una bactèria que, com que és capaç de fer la fotosíntesi i conté gran quantitat de pigments vegetals, la comunitat científica va catalogar de manera errònia, durant un temps, dins el regne de les plantes.
Encara que se la consideri un "superaliment" i tingui un nom ben prometedor, cap aliment ni suplement per si sol és capaç de fer miracles. Dit això, és cert que l'espirulina ha estat objecte d'anàlisi en diversos estudis clínics i s'han demostrat certs beneficis a la seva ingesta regular. Per exemple, alguns estudis indiquen que té propietats antioxidants i anti-inflamatòries, i que podria ser eficaç per a regular el sistema immunològic i combatre els radicals lliures. Un dels antioxidants que conté, el beta-carotè, és convertit pel cos en la famosa Vitamina A, essencial per a una bona salut ocular. L'espirulina també conté tiamina, riboflavina, niacina, àcid fòlic, vitamines C, B6, K, minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el fòsfor, el sodi i el potassi, a més d'una alta proporció de proteïna (4 per cada 7 grams, el que ve a ser una cullerada, d'espirulina deshidratada).
Un altre estudi va demostrar que prendre 1 gram d'espirulina diàriament durant 3 mesos feia disminuir el colesterol total en persones i, en la mateixa línia, un altre estudi més recent suggereix que els suplements d'espirulina poden reduir significativament el colesterol en sang "dolent" (LDL) i alhora fer augmentar el "bo" (HDL).
En definitiva, l'espirulina és un dels aliments de moda, però sembla que ho és amb bastant de fonament. Sabies que fins i tot la NASA i la European Space Agency la recomanen als seus astronautes? Allà dalt segur que la prenen en forma de pastilla, però a la Terra ens podem posar una mica més creatius i incorporar-la (si comprem el format en pols) de maneres diferents: afegint-ne a batuts, sucs, sopes, amanides... Hi ha algunes varietats que aportaran un color verd vibrant als teus plats, i d'altres que els donaran un color blau increïble!
Simplement tingues en compte, com amb qualsevol suplement, que la marca o botiga on la compres sigui de confiança i que l'espirulina hagi estat degudament testada. A més, infants, dones embarassades i persones amb malalties autoimmunes haurien de rebre el vist-i-plau del metge abans d'incorporar-la a la dieta.
Fonts:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888/https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027#weight-loss